סגירה
    • מותאם לפיירפוקס ולכרום*
    • מותאם לעיוורי צבעים
    • מותאם לכבדי ראייה
    • תצוגה רגילה
    • תפריט קיצורי מקלדתAlt + 0
    • הפסק תנועתיות באתר
    • להגדלת פונטים לחץ על מקשים
    • Ctrl + להגדלה
    • Ctrl - להקטנה
    • Ctrl 0 לאיפוס
    • אפס לברירת מחדל
    • הצהרת נגישות
    לתא"ל אלי טולדנו (טולי), הקהנ"ר הנוכחי יש חיבה יתרה לאום דארג' שם התאמנו רבים וטובים מאנשי חיל ההנדסה של צה"ל. בעוד הטירונים מקטרים על הקור העז והאימונים הקשים, נזכר טולי בלילה בו נשלח כתלמיד תיכון לשמור על חבריו לכיתה. באותו לילה הוא הכיר את מי שהפכה לאישתו. שנה אחר כך, באוגוסט 1970, חזר טולדנו לאום דארג', הפעם כטירון של חיל ההנדסה, ובעוד חבריו רועדים מקור וסופרים את הימים שנשארו לעזיבה, הוא נזכר באותו לילה.
    תא"ל טולדנו האמור לסיים בקריב ארבע שנות שירות כקהנ"ר, ירשם בספרי ההסטוריה של צה"ל כקהנ"ר שהביא את חיל ההנדסה אל שנות ה-2000 ואל המילניום השלישי.
    בארבע שנותיו כקהנ"ר הוא תיכנן, יזם, ביצע ופיקד על שורה של תוכניות פיתוח וביצוע המביאים את חיל ההנדסה אל שנות האלפיים כחיל מודרני, מפותח, בעל אגרוף פלדה ובעל עוצמה גדולה, בעיקר בכל הקשור למוטיבציה וטיפול בפרט.
    הוא גדל במגדל העמק שבצפון. ב-1970 התגייס לצה"ל. תחילה לקורס טייס ומשם, היישר לחיל ההנדסה עימו התחיל רומן הנמשך מזה 30 שנה.
    ב-1972 היה טולדנו כבר קצין צעיר בחיל ופיקד על קורס משק"ים. שנה אחר כך כשפרצה מלחמת יום הכיפורים הוא עלה עם המשק"ים שלו לצפון למלחמה על רמת הגולן. שם חווה את אחת החויות המיוחדות בחייו: "במהלך המלחמה ראיתי את טילי הפרוג הסוריים מתעופפים מעלינו כשהם בדרכם לרמת דוד, שם נמצא בסיס חיל האויר. בחופשה הראשונה שלי הגעתי לבית הוריי במגדל העמק, הבית נפגע מטילים, כשהתקרבתי גיליתי שמדובר בטילי הפרוג ששיגרו הסורים. כקצין הנדסה בדקתי אם אפשר להכנס לבית ורק אחרי שהכל היה בטוח אישרתי להורי להכנס הביתה. בבית היה בלאגן כתוצאה מהדף הטילים".
    לאחר המלחמה הוא החליט כי הוא ממשיך בשירות קבע בחיל ההנדסה שכה אהב.
    טולדנו עבר תפקידים רבים בחיל ההנדסה עד לקבלת תפקיד קהנ"ר: הוא היה מ"פ מש"קים, המשיך בתפקידי קצונה בבהל"צ ושימש מאוחר יותר כסגן מ. הבט"ר.
    בשנים הבאות הוא שירת באוגדת געש והיה מבין מבצרי רמת הגולן שלאחר המלחמה.
    לאחר פו"מ ארוך הוא עבר לפקד על ענף הנדסה בבאלי"ש בהמשך הוא שימש כמג"ד המחץ בשרותו בלבנון וברמה כקצין אג"מ חילי ומהנ"פ צפון. משם הוא עבר לפקד על בהל"צ. אחר כך הוא יצא ללימודים צבאיים גבוהים (מב"ל) בלונדון. הוא חזר על מנת לשמש כקצין אג"ם של המפח"ש ובספטמבר 1995 הוא מונה לקהנ"ר.
    עם כניסתו של תא"ל טולדנו לתפקיד קהנ"ר הוא שם לעצמו מספר מטרות עיקריות בהצעדת החיל אל שנות ה-2000: "החלטתי לשים דגש על הפרט, על המוטיבציה של הלוחמים, התייעלות ובניין הכוח תוך הכנסת אמצעים מודרניים לחייל, היום אני יכול לאמר בסיפוק שהחיל עמד במשימות שהצבתי לעצמי".
    ואכן רשימת ההישגים של תא"ל טולדנו גדולה. עם כניסתו לתפקיד החל לדאוג לפרט, דאג שלקורסים השונים יגיעו המשק"ים והקצינים האיכותיים ביותר שיפקדו עליהם. דאג שהטירונים והלוחמים יטופלו כראוי.
    לפני כניסתו של תא"ל טולדנו לתפקיד היה אחוז הנושרים מהטירונות וחלק מהקורסים 20 אחוז, היום עומד אחוז הנושרים על 4 אחוז בלבד.
    "הגענו למצב ש 90 אחוז מהמתגייסים להנדסה מתגייסים לחיל מרצונם החופשי. הבאנו למהפך בתדמיתו של החיל". לדבריו אחד הגורמים העיקריים לכך שהחיל הפך לאיכותי יותר הוא המעבר של בהל"צ לצוקי עובדה שבדרום, שם יכולים חיילי ההנדסה לעבור את הקורסים השונים מבלי שיופרעו ויוקפצו למשימות שונות.
    גם בבהל"צ עצמו ביצע תא"ל טולדנו שורה של מהפיכות שכללה התייעלות והתמקצעות תוך הגדלת האמצעים והכנסת נשק מודרני יותר ללוחמים.
    בנושא האב"כ שעליו מופקד חיל ההנדסה חולל טולדנו מהפיכה בשעה שהצליח להעביר תוכנית רב שנתית לשיפור מיגון מערך האב"כ והרחבתו כולל הקמת פלוגות אב"כ סדירות. מהפיכה נוספת שביצע תא"ל טולדנו הפכה את חיל ההנדסה שהוא חיל מקצועי לחיל לוחם בשורה אחת עם יחידות החי"ר. "לאורך השיחות שלי עם החיילים בפלוגות הם שבו וביקשו להיות לוחמים כמו לוחמי החי"ר האחרים. כמו כן ביקשו לבצע פעולות מבצעיות בדרום לבנון, פניתי למטכ"ל מספר פעמים עד שהצלחתי לשכנע אותם שלוחמי ההנדסה הם לוחמים מהשורה הראשונה. התוצאה: לוחמי ההנדסה משתלבים היום בצורה מצויינת במערך הלוחם בדרום לבנון. ומבצעים פעילות קרבית כלוחמי הנדסה וחי"ר יחד".
    כמו כן פועלים כוחות הנדסה מקצועיים בגזרה והם עוסקים בעיקר בפירוק מטענים מתוחכמים שמניחים מחבלי החיזבאללה, בהנחת מטענים ובביצור המוצבים בדרום לבנון.
    "המטענים שמניחים מחבלי החיזבאללה הפכו למתוחכמים יותר וזה מצריך מקצועיות גדולה יותר מצדינו. במקביל לאחר מותם של שלושה חילי צה"ל מפגז שנפל על מוצב כרכום, התחלנו בביצור של המוצבים בדרום לבנון ומבחינת האמצעים והביצור, ניתן לומר בהחלט שעלינו במדרגה בביצורים. אגב, את הלקחים שהפקנו בצפון, יישמנו בביצורים לאורך גבול רצועת עזה" אומר תא"ל טולדנו.
    אולם, היהלום שבכתר העבודה שלו הוא הקמתה של יחידת "יהל"ם", המורכבת מסיירת יעל ומהיחס"פ. "איחדנו את היחידות המצוינות והמיוחדות האלה ליחידה אחת. הוספנו לה אמצעים חדישים ומגוונים, שיפרנו את בסיסה, הוספנו רכבים והכנסנו כלי נשק חדשים. כיום פועלת יהל"ם בגזרות שונות ובעיקר בדרום לבנון וקוצרת הצלחות ושבחים. בתחום הפעילות בדרום לבנון, יש קפיצת מדרגה אדירה עם שילובה של יהל"ם בפעילות המבצעית" אומר טולי.
    עם סיום תפקידו מביט תא"ל טולדנו, לאחר 30 שנות שירות בחיל, בסיפוק רב. הוא נזכר בתקופות הקשות, בריחוק מהבית והמשפחה, בשל אילוצי התפקידים השונים, בקשיים בהם נתקל וגם בהצלחות הרבות.
    "אני משאיר אחרי חיל מצוין, בעל מוטיבציה גדולה, מודרני, לוחם ומוכן לכל התפתחות.
    אני מצדיע לכל אנשי חיל ההנדסה, אשר, בזכותם החיל הזה הינו חיל איכותי" אומר תא"ל טולדנו בגאווה.